jueves, 19 de febrero de 2015

"Las ciudades blancas" de Joseph Roth


LAS CIUDADES BLANCAS

Joseph Roth 
Editorial minúscula


Aquest viatge pel centre i sud de França, en el qual Roth ens permet compartir amb ell la visita a les ciutats de Lyon, Vienne, Tournon, Avignon, Les Baux, Nimes, Arles, Tarascón, Beaucaire i Marsella, viatgem al passat. L’autor ens explica la petjada que han deixat aquests indrets en els seus orígens.

De la seva estada a Lyon, ens diu:

... Resulta extraño con qué rapidez envejecen las modernas calles proletarias de todas las ciudades...

... No se trata de un envejecer digno, sino de un desgaste precipitado.


Els palaus, les catedrals, les obres públiques d’altre temps, la natura inalterable... tot això explica fesomies i actituds. Les existències efímeres ens ho expliquen d’una altra manera.

Hi ha un moment de dolor terrible -pot ser només un- al barri xinès de Marsella on les dones, amb el seus infants que no coneixen cap altre bocí de món, veuen passar la vida.

Aquest és un llibre que ens fa venir ganes de viatjar; sabem que trobarem els indrets i les expressions que Joseph Roth ens descriu.

Un reedició del tot necessària perquè aquest és un clàssic que sempre trobarà un nou lector a qui deixarà una experiència per compartir... Les ciutats blanques són ben a prop i podem voltar-hi amb les paraules de Joseph Roth a la butxaca.



No hay comentarios:

Publicar un comentario