jueves, 7 de septiembre de 2023

llibre


PARADISOS SUPORTABLES
Sebastià Portell

Fotografies Laura Rosselló
130 pàgs.


Un repàs de la vida i l'obra d'autors a través de les cases que els han acollit, George Sand, Joan Alcover, Maria-Antònia Salva, Llorenç Villalonga, Robert Graves, Blai Bonet i Antònia Vicens.

George Sand, acompanyada dels seus fills i del seu amant, el compositor Frédéric Chopin, viu a Mallorca del novembre de 1838 fins al febrer de 1839, tres mesos dels quals deixarà constància a
Un hivern a Mallorca. G. Sand és intolerant, intolerància portada a un extrem que perd força i ens fa somriure. Per altra banda, la curta estada del compositor a Mallorca ha esdevingut motiu de peregrinació dels amants de la seva música.

Joan Alcover, (1854-1926). Portell, ens acosta a la vida i l'obra del poeta, a les persones amb qui va compartir el seu pas per aquest món, mentors, amics i família, a la casa que el va veure "néixer i plorar" i que ara és un lloc vinculat a la cultura de Ciutat, un lloc que acull i fa propici el debat i la tertúlia, les estrofes dels seus poemes sempre ens acompanyen.

Llorenç Villalonga, metge i escriptor, un home culte i una persona del tot enigmàtica; coneixem els murs que el van acollir a Ciutat i a Binissalem; gràcies a l'autor ens hem familiaritzat amb "les cases" per on deambulen dels seus personatges, una obra que no podem deixar de rellegir i recomanar.

Maria-Antònia Salva, poeta, traductora, una veu fonamental, les persones que han aprofundit en la seva obra la relacionen amb Emily Dickinson o Rosalia de Castro, l'any 1934, s'adreça "A les donzelles de l'any dos mil", a vuitanta anys deixava constància a
Lluneta de Pagès de la seva necessitat de trobar interlocutor. Portell ens acosta a l'autora i ens convida a descobrir o rellegir l'obra, coneixem la possessió de La Llapassa.

Robert Graves, un home de món que va triar Mallorca, va trobar el seu lloc a Deià i s'hi va quedar, va harmonitzar amb respecte, va ser un feliç fill adoptiu. Deià, la casa on va viure i la seva tomba esdevenen un lloc de visita obligada.

Blai Bonet, fill d'una família humil, com a jove sense mitjans trobarà la possibilitat de formació ingressant al Seminari, allà es farà "estudiós i amic íntim" d'Ovidi, Virgili, Horaci, Aristòtil, Plató, Ramon Llull... A la seva obra fa descripcions de la casa que l'acull, l'austeritat és la característica principal, la llum que ho omple tot. Poesia i novel·les fonamentals a les quals sempre cal tornar.

Antònia Vicens, ens expliquen els seus començaments, neix a Santanyí, en "temps de misèria moral i econòmica"; s'enamora perdudament de les paraules quan és una nina, sent fascinació per la força dels mots, dedica la seva vida a la narrativa, hi ha un moment que té necessitat d'expressar-se per mitjà dels poemes. Antònia Vicens és sempre sinònim d'autenticitat, quan ens parla dels seus personatges, quan recita, quan rep a casa seva, amb naturalitat, una casa acollidora, perquè Antònia Vicens té una capacitat especial per generar bellesa i per compartir els mots, que ocupen sempre el lloc principal.

Sebastià Portell, amb passió i entusiasme, amb erudició i rigor, ens aporta dades biogràfiques del tot necessàries, ens ha donat a conèixer a les persones i les circumstàncies que han donat lloc a obres cabdals de la literatura, el nostre reconeixement i gratitud.

No hay comentarios:

Publicar un comentario