viernes, 2 de junio de 2023

llibre

 


 


TRIBUTO A BLENHOLT
Daniel Fuchs

Traducció Enrique Maldonado
310 pàgs


Daniel Fuchs, (1909-1993), TRIBUTO A BLENHOLT, (1935).

Balkan, el nostre heroi, acaba de ser brutalment apallissat, diu:

"¡Nobleza! Solo era posible para quien tenía poder. Un ser humano sin dinero ni influencia era ridículo si lo único que poseía era dignidad." pàg. 186

Som a Brooklyn, anys trenta, la lluita per la supervivència a Amèrica, on totes les possibilitats de fer fortuna estan a l'abast, cal ser decidit, agosarat i creure en les pròpies capacitats.


Els Balkan són jueus, el pare actor, va tenir un moment de glòria, va fer representacions que van quedar per sempre al seu record, el teatre no els va portar cap benefici material, mentre ell era pel món interpretant clàssics, la seva dona l'esperava darrere el taulell d'una botiga de queviures; han passat els anys els fills són adults, la seva prioritat és casar a la filla que "cada dia que passa no és més jove", pateix pel fill, Max, un somiador, considera que no ha de perdre el temps en una feina mal pagada que el porti a reproduir la vida que coneix, ell vol diners i glòria, li brollen les idees que el podrien fer milionari, només cal moure's amb precisió, anar a trucar a la porta oportuna i tot es transformarà.

Coneixem la vida als apartaments d'un edifici, les dones esgotades, els nens, vivint més al carrer i a l'escala que a casa, les jovenetes somiadores, fascinades pel cinema, l'únic esbarjo, quan entren a la sala, els llums s'apaguen i la vida s'interromp, la ficció els omple el cap de fantasies que ajuden a viure. La realitat és molt dura, les possibilitats per als somiadors molt difícils, que serà dels joves carregats de coneixements i d'ideals, com Mendel Mundes, fascinat per l'etimologia, el seu món són els diccionaris, la seva prioritat a la vida l'anàlisi d'un mot; o el jove que pretén trobar la fortuna per mitjà de les apostes, les màfies i la deliqüència també formen part de la quotidianitat. La vellesa d'un actor a qui la precarietat el duu a fer d'home anunci, cada dia s'ha de pintar la cara, vestir-se de pallasso i voltar pels carrers, amb un cartell que promet els miracles que es realitzen en un saló de bellesa.


Els somnis s'esvaeixen, cal lluitar pel fet viable, Balkan i Mundes esdevindran botiguers, una alternativa real, es casaran amb les noies que estimen i el cinema no deixarà de ser l'evasió imprescindible.

El vell actor es prepara per a la jornada de treball al carrer, ens diu:


"Mucho habia perdido su hijo: ambición, esperanza, vida. Max envejeceria y, con los años, moriría, pero en realidad estaba ya muerto, porque en adelante solo viviría para ganarse el pan." pàg. 307

Un retrat excepcional de la vida dels immigrants als anys trenta a Brooklyn, la lluita per la supervivència, Daniel Fuchs ens presenta un retrat impecable de l'ànima humana, ens porta a una reflexió entorn de una realitat que no ha perdut vigència.

Un altre gran encert al catàleg d'Automàtica ed.

What do you want to do ?

No hay comentarios:

Publicar un comentario