viernes, 20 de enero de 2023

llibres

 


LA FI DE LA NOVEL·LA D'AMOR
Vivian Gornick

Traducció Martí Sales Sariola
169 pàg.


"Avui, crec, l'amor com a metàfora és un acte de nostàlgia, no de descoberta." pàg. 169

L'autora s'acomiada amb aquestes paraules, la seva saviesa ens ha fascinat i ens ha dut al compromís d'aprofundir en les lectures que proposa; després de llegir Vivian Gornick, sempre comença un període en el qual no deixem de conviure amb ella, les seves reflexions queden amb nosaltres i, si ho permetem, milloren el nostre punt de vista.

A la literatura, autoritats reconegudes ja han observat possibilitats fora de les convencions, perquè les fissures que presenten les relacions "normals" és fan evidents, l'autora fa un repàs d'Èdip a Freud i ens diu:

"La vida neix de la violència i la negació a mans dels més íntims. Aquesta veritat s'ha d'assumir amb valentia." pàg. 73

Vivian Gornick, és una autora que ens ha permès acompanyar-la, ha compartit amb nosaltres vivències, des de la seva infància, moments de la vida de la relació amb la mare, les dones del veïnat, la universitat, els treballs precaris, hem assistit a les observacions d'una dona excepcional; el gran protagonisme de la ciutat de Nova York, ella, una eterna deambulant, ens ha parlat d'amics i de literatura. En aquest darrer llibre fa una anàlisi exhaustiva de l'obra d'autores i autors del tot fonamentals, a la contraportada ens diuen: "Gornick construeix i defensa els seus arguments amb un equilibri entre el coneixement objectiu i l'experiència subjectiva..." sentim el privilegi d'assistir a una lliçó magistral, aquesta obra ens portarà a lectures que esdevindran fonamentals a la nostra experiència.

Amb la seva excepcional clarividència ens proposa la reflexió, la literatura si ho volem, no és només entreteniment, té la funció de portar-nos al compromís, en el cas de Vivian Gornick, la possibilitat d'ajudar-nos a ajustar els punts de vista és evident i la nostra gratitud quan tanquem el llibre és immensa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario