sábado, 5 de septiembre de 2020

llibre

 


EN UNA SELVA OSCURA

Nicole Krauss 
Traducció Rita da Costa
297 pàg.


L'Hotel Hilton de Tel Aviv, és el lloc triat per dues persones que viuen a Nova York i han arribat a un punt de crisi personal que les porta a dur a terme accions radicals en la seva vida.

Epstein és un advocat que s'ha jubilat, al mateix temps han mort els pares, i té la certesa que a la seva vida hi ha d’haver canvis. Comença per desprendre's de totes les coses materials que ha acumulat, tria l'Hotel Hilton perquè allà va passar moments de la vida amb els seus, és un home d'èxit que "s'havia fet a ell mateix", va superar una malaltia seguint el dictat de les seves intuïcions, això li dona forces per evitar caure en mans de la inèrcia.

Nicole és una escriptora que viu a Brooklyn amb el marit i els fills, està en un moment difícil, la seva crisi creativa li fa prendre decisions del tot radicals i fa trontollar l'estabilitat familiar, però la necessitat de protagonisme la porta a l'acció i parteix a Israel. L'atracció dels records, dels moments viscut al Hilton tenen la força necessària.

Les reflexions en soledat dels dos personatges, també ens mostren el país que els acull...

..."Si la religión evolucionó como forma de contemplar lo incognoscible y convivir con ello, ahora nos hemos convertido en la práctica opuesta, y a ella nos entregamos con idéntica devoción: la de saberlo todo, creyendo que ese conocimiento es específico y que siempre se alcanza con las facultades del intelecto." pàg. 55

Nicole viu amb dolor la separació dels seus fills, els veu a través de la pantalla, ens diu...

..."En un instante que pasa inadvertido, el niño pierde el último átomo que heredó de su madre...

...O lo que es lo mismo, se queda a solas consigo mismo" pàg. 137

Epstein ens diu, fent referència a la societat que ha triat deixar, que el fet d'haver posat tot el necessari a l'abast de les persones les ha dut a la frivolitat més profunda:

..."lo que a su vez desembocó  en un absurdo retorcimiento de las normas del decoro." pàg. 157

Nicole, pateix un segrest, viu un moment de comunicació grata amb el seu carceller... Un home que no coneix les veritats en la seva totalitat, els seus coneixements són parcials, com els dels militars, ell ha d'executar amb un coneixement parcial i ho fa de bon grat, la comunicació arriba a la cordialitat.

Una lectura del tot necessària, una recomanació sense reserves una autora a qui prometem fidelitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario