viernes, 19 de octubre de 2018

LLIBRES



Lluitar amb el diable.
Memòries de la presó
Ngugi wa Thiong’o
Traducció Josefina Caball
278 pàg.
Ed. Raig Verd
21.90 euros


Ngugi wa Thiong’o, Kenya 1938, empresonat sense judici. El seu delicte: escriure una obra de teatre en la seva llengua en què donava a conèixer una realitat que, pel gran èxit popular que va tenir, va incomodar al poder.
Quan analitza els fets que l’han dut a la pèrdua de llibertat té la seguretat que el motiu ha estat la por, la por dels governs africans, una por que es herència cultural dels colonitzadors. A tots els fa por la mirada del camperol o de l’obrer que no manifesta submissió, aquesta mirada d’home lliure malgrat ser el colonitzat, malgrat ser el dominat… El poder no pot controlar un mitjà com el teatre, ha de silenciar les veus que generen consciència i fa trontollar la por dels oprimits.

Les referències literàries son quelcom que esperem i agraïm quan llegim Thiong’o, a les primeres pàgines ens cita a Dickens: “Màxima seguretat” un concepte que el nostre autor associava a Anglaterra, als terratinents que es suposàvem en possessió de veritats dictades directament per Déu. També ens fa referència a El pavelló núm. 6 de Txékhov a on s’aprofundeix el concepte de “boig”.
Ens desvetlla a un personatge que té el seu lloc la món de les lletres, Karen Blixen l'escriptora que va gosar parlar-nos d’Àfrica amb els tòpics més primaris de la estreta mirada dels colonitzadors, Blixen posa de manifest la seva certesa d’una superioritat de raça que otorga als blancs.

Per no perdre el seny, Thiong’o recorre a l’escriptura, escriu en paper de water, escriu per sobreviure… A partir d’un tros de paper de diari de vint centímetres quadrats, Thiong’o ens manifesta que:

…”Em surten ales literàries” pàg. 224

Ja té el tema de la seva novel.la “...ja estic preparat per volar.”

La vida a la presó, la religió, els petits canvis en la quotidinitat que suposen els nous nomenaments a l’administració del centre penitenciari, la subtilesa amb la que es detecten els canvis polítics del país, les estratègies del familiars que de manera intuitiva fan ús de codis per protegir-se, la força que dona l’esperança dels de fora... Una anàlisi impecable del microcosmos que l´acull.

Reflexions que ens donen a conèixer la realitat de Kenya i esdevenen universals perquè venen de la mà de Thiong’o, un clàssic contemporani que no podem deixar de tenir en compte. Una vegada més una recomanació sense reserves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario