miércoles, 12 de agosto de 2015

"La Cata" de Roald Dahl


La Cata
Roald Dahl
Il·lustracions d’Iban Barrenetxea
Traducció d’Íñigo Jáuregui


La Cata, publicat l'any 1945, és un relat perfecte. Fa 70 anys que va ser escrit i els personatges que ens presenta s’han fet tristement quotidians.

Tenim un agionista - un home que especula financerament de manera fraudulenta en perjudici de tercers- i trobam també un farsant metòdic i de gran perícia, un gurú en el seu àmbit, la cata de vins.

L'especulador, per ser "coherent" amb el nivell econòmic assolit , es veu obligat a convertir-se en un home culte, sensible i gran gourmet.

Els dos homes es troben a taula i fan una aposta, com altres vegades. En aquesta ocasió -massa agosarada-, el nostre gurú tria una penyora molt valuosa, segur de la seva superioritat. El lector viu moments d'angoixa; el final pot ser terrible i sembla que no s’ha de poder evitar, però la sort no està del seu costat: un descuit inexplicable en un home de la seva experiència fa que el desenllaç d'aquest relat sigui del tot feliç. El lector relaxa la tensió i un somriure l'acompanyarà una bona estona.

Aquest conte el tindrem moltes vegades present: fa 70 anys aquesta història ens presentava dos personatges excèntrics; avui convivim amb infinitat de catadors i gourmets…

Unes il·lustracions excel·lents que no podem deixar de valorar creen el clima idoni i ens donen a conèixer els personatges abans que les paraules.
Un llibre per gaudir i recomanar.



No hay comentarios:

Publicar un comentario