domingo, 28 de junio de 2015

"El cerebro espiritual" de Francisco J. Rubia


El cerebro espiritual
Francisco J. Rubia
Fragmenta Editorial


L’ésser humà ha tingut sempre la necessitat de crear realitats paralel·les a la quotidiana. La consciència egoica per a la quotidiana i la consciència límbica per a la segona realitat, totes dues "realitats" són fruit de l´activitat del nostre cervell.

L’autor ens adverteix que el terme espiritualitat no va només lligat a l’experiència religiosa, l´èxtasi es por produir per diferents estímuls - d´acord amb la nostra formació i experiència- davant un paisatge, una obra plàstica, musical o literària i també quan l’ésser humà fa seva una ideologia.

Aquesta és l’obra d’un mestre en el sentit ideal del terme, ens apropa coneixements tot apel·lant a la nostra experiència i sentit comú.

Si ens interessa aprofundir ens ofereix una bibliografia molt extensa on no només hi han llibres científics , sinó que també hi trobem obres de la literatura universal que ens expliquen fets científics, com Los paraísos artificiales de Baudelaire, El idiota de Dostoievski o Vislumbres de la India d’Octavio Paz.

Agraïm al Doctor Francisco J. Rubia que hagi exercit amb nosaltres tan i tan bé el seu magisteri.


domingo, 21 de junio de 2015

La dona abandonada i La falsa amant de Balzac


La dona abandonada / La falsa amant
Balzac
Traducció Anna Casassas
Edicions de 1984

Després de llegir La dona abandonada i La falsa amant, en la traducció d’Anna Casassas que ens ofereix "La clàssica" Ed. de 1984, pensem, per un moment, que hauríem de deixar córrer totes les lectures i dedicar un període de la nostra vida, que resultaria molt llarg, a Balzac.
Les novel·les més conegudes de Balzac són molt importants per a la vida de cada lector, d'acord. Però, aquestes petites joies no ho són més? A cada pàgina sentim la necessitat d'aturar-nos, ens agradaria repetir en veu alta, ens agradaria retenir-ho tot. Aquell món de fa dos-cents anys ens és proper, com correspon a un clàssic.
Cal molta força de voluntat i molta curiositat per no dedicar una època molt llarga de la nostra vida de lectors a deixar-nos acompanyar exclusivament per Balzac. Si no prenem aquesta decisió tan difícil, si no caiem en la temptació... seguirem rebent amb joia i molt agraïts les iniciatives dels editors que ens fan arribar Balzac en petites dosis...



martes, 16 de junio de 2015

"Un buen hijo" de Pascal Bruckner



UN BUEN HIJO 

Pascal Bruckner
Editorial Impedimenta

Pascal Bruckner (filòsof, assagista i novel·lista). París, 1948.

Filòsof traduït i reconegut des de 1978 per El nuevo desorden amoroso, escrit amb la col·laboració del també filòsof Alain Finkielkraut. Des d’aquest moment sempre ha estat present en el món de l’assaig.
Aquesta novel.la autobiogràfica publicada al 2014 ens descriu la realitat aclaparadora i terrible de l’autor: la seva infància, joventut i maduresa.
Tota la seva vida ha estat marcada per la convivència amb un pare dèspota, un maltractador impecable la vida del qual ha consistit en un plaer sistemàtic derivat de la generació de dolor dins i fora de casa seva, des de la seva joventut nazi com a col·laborador en l’extermini jueu, fins als darrers dies de la seva llarga vida, quan encara increpa i maltracta les persones que tenen cura d’ell, tot i que és vell i desvalgut.
Aquest monstre té fins als darrers moments capacitat per raonar: Dins les seves conviccions, valora l’obra del fill com a filòsof, sempre detractor de tot, sempre des d’un punt de vista de maldat sistèmatica que resideix en ell.
Com a contrapartida trobem un fill, un infant, un adolescent i un home a qui les contrarietats, els maltractaments i la consciència de la maldat del seu pare no trenquen: És un nin que estima la mare, una dona sotmesa i deformada pel dolor que sobreviu a les brutalitats que el pare aplica a la vida quotidiana com a norma.
A la primera pàgina ja quedem totalment atrapats: Un infant demana en la seva oració la mort del pare. Aquest nin creu fermament que sa mare i ell no poden sobreviure al costat del monstre. Déu triga seixanta anys a escoltar la seva pregària i aquest nin convertit en home surt enfortit i esdevé una persona particularment brillant.

Aquesta edició és una traducció excel.lent de LLUÍS MARIA TODÓ i compta amb una introducció del tot necessària de JUAN MANUEL BONET.



jueves, 11 de junio de 2015

"ABRIL, Historia de un amor" de JOSEPH ROTH


ABRIL
Historia de un amor
JOSEPH ROTH
Editorial El Acantilado

Cinquanta pàgines magistrals: és indiscutible, l’obra d´un Mestre amb majúscules. Joseph Roth ens transporta a un indret que l’acull durant unes setmanes, ens descriu l’entorn i les persones, arribem i partim amb ell, sentim com a pròpia l’experiència de l’autor.

La primera lectura, un matí de calor insuportable, es produeix el miracle de trobar l’ombra perfecta... Rellegit dues vegades més tot tornant a gaudir de Paraules que semblen llegides per primera vegada... Costa deixar-lo, cada lectura és un altre descobriment o el plaer de retrobar la perfecció coneguda que no deixa d’emocionar.

Proposo aquesta lectura, dedicar un estona a aquestes cinquanta pàgines a les quals no podreu deixar de tornar ni de recomanar i que potenciarà el plaer de l’ombra de l’arbre, de la brisa a la platja aprofitant la darrera claror...



martes, 2 de junio de 2015

"Mujeres de los fiordos" + "Hijas del frío"




DDAA, Mujeres de los fiordos. 
Relatos de escritoras noruegas. 
Editorial Nórdica
1ª edició: març 2009


No es tracta d’una novetat, és un llibre del qual celebram la segona edició. Per a mi, una primera lectura, un descobriment molt feliç de deu autores, de les quals només coneixia H. Wassmo, autora de La casa del mirador ciego, La habitación muda i Cielo desnudo, que formen la trilogia de Tora.

Parlem de deu escriptores contemporànies nascudes entre 1935 i 1973. Costa triar un relat, perquè deixaríem de banda les altres autores i totes desperten per igual la nostra admiració; són contes que podrien ser llegits en veu alta, són històries que ens conmouen i ens marquen, són dones de totes les edats que ens expliquen el món sense embuts. Un recull del tot recomanable, excepcional.

Aquesta lectura m´ha dut a recordar un llibre molt llegit i recomanat des de la llibreria: 




DDAA, Hijas del frío. 
Relatos de escritoras nórdicas
Ed. de La Torre - Biblioteca Nórdica
1ª edició: juny 1997

Cada cultura té una manera de dir, gràcies a la bona feina d’editorials com les dues citades hem conegut una mica el que s’escriu al nord d´Europa i aquestes lectures han estat importants per a moltes persones que, d´alguna manera, hem descobert el nord o l’anirem descobrint de mica en mica. Culturalment ens separen gran diferències en els detalls, però es tracta de literatura de gran qualitat que ens duu a aprofundir en l’ànima humana i ens porta a entendre un poc més el que ens envolta en aquest sud tan llunyà.